The infinite wardrobe of fashion bloggers


Od módních blogerů, kteří svůj blog zakládají výhradně na svém stylu, se bohužel očekává, že budou mít v každém novém příspěvku nové oblečení, kabelku, boty, doplňky, často i účes (ačkoliv výrazný účes se může pro některé stát osobním rozpoznávacím znakem). Bloguje-li však bloger výhradně o svém stylu a nenechá-li si do něj kecat od potenciálních sponzorů, může se dostat do prekérní situace. Jak přinášet stále nový obsah, který by byl natolik originální, aby nenudil pravidelné čtenáře, ale zároveň se nezruinovat neustálým doplňováním šatníku? Na tuto otázku samozřejmě existuje více odpovědí a já Vám jich v tomto článku představím 5.

The followers of personal style fashion bloggers expect from them to have new clothes, bag, shoes, accessories, sometimes even a hairdo (although a signature hairdo could be a big plus) in every new blog post. If you are blogging about your personal style and do not want to be influenced by potential sponsors, you could get in a tricky situation. How to post original content in order not to bore your subscribers, but not drain your bank account? There are more answers to this question and I am bringing you 5 options in this article.

satchel, mint, six, emily strange, diy, handmade, black

První možností je nevěnovat se na svém blogu jen svému stylu, případně přispívat méně často. Méně časté přispívání však může mít za následek méně čtenářů a horší postavení ve vyhledavačích, kterým záleží na tom, aby byla stránka pravidelně a často doplňována, čímž Vás odmění lepším postavením při vyhledávání. Doporučila bych proto věnovat se spíše i jiným tématům (např. akcím, na kterých jste byli, chcete se podívat nějakému trendu na zoubek, zaujala Vás nějaká módní přehlídka? Napište o tom!).

First of all you can post also about something else, not only your personal style photos. You can also post less often, but this could bring you less followers and a worse position in search engines, because they award sites with frequently updated content with a better position. I would recommend to write also about something else (events you attended to, trends, fashion shows).

Druhou možností může být spolupracovat jen se značkami, které se Vám opravdu líbí, a jejich produkt byste si stejně pořídili. Tato možnost však má tu nevýhodu, že si opravdu musíte stát za svým vkusem, abyste se nezaprodali. Věřte, že čtenář toto pozná. Čtenář také pozná, že zrovna probíhá nějaká kampaň, když se náhle na všech blozích začnou objevovat stejné produkty. Upřímně, je to zvláštní. Na blozích v jiných státech jsem si toho nevšimla, ale na českých a slovenských blozích je toto velmi časté. Skoro si i říkám, zda se to dané firmě vyplatí, protože se nejedná o nenápadný product placement v rámci focení, jde o vychvalování do nebes  všemi a všude a čtenáři akorát budou znechuceni tím, že je jejich RSS náhle zavaleno recenzemi na tu nejlepší kolekci od X či kosmetický produkt Y.

The second possibility is to work with brands you genuinely like and would buy from them anyway. The drawback of this is that you really has to stand behind your own style. Believe me that the reader will know when you are not being honest with them. The reader will also know when some campaign is going on because there will be the same products on more blogs at the same time. I haven´t seen this on foreign blogs but this is really often on Czech and Slowak blogs. Sometimes I wonder if this is really worth it for the firms, because it is no discreet product placement, the bloggers praise the products too much. The readers could be also quite disgusted to have their RSS full of reviews of the best collection from X or cosmetic product Y.

Za třetí můžete zkusit nakupovat levnější oblečení v řetězcích a následně jej pak poslat dál třebas na votočvohoz, ale buďme k sobě upřímní: opravdu se Vám zdá takové oblečení kvalitní a originální? Málokdy. Navíc výroba fast fashion často zatěžuje životní prostředí v zemích, kde je vyráběno, a je spojeno s neetickým konceptem levné pracovní síly.

The third option could be to buy cheaper clothes from clothing chains and sell it on ebay, but do you really consider these original and of high quality? Fast fashion is also a burden for the environment and deals with the non ethical concept of cheap labour.

Za čtvrté můžete vyzkoušet secondhandy a obchůdky s vintage. Vintage věci mám moc ráda, jsou krásné, kvalitní a rozhodně originální. Na druhou stranu jde celkem o investici, pěkné kousky v ČR stojí 1500,- a zatím jsem nenalezla žádný levnější zdroj. Říká se, že v zahraničí lze sehnat krásné vintage věci za babku, ale nechce se mi někam jet jen proto, abych se vrátila s prázdnou a přitom týden lítala jen po obchodech. To radši budu za pořádnýho turistu a nová místa si obhlédnu z té umělecké a historické stránky.

The fourth option is to try the thrift shops and vintage shops. I really like vintage, it is nice, has nice quality and it is original. On the other hand it is not cheap, you could buy nice pieces for 1500 CZK in the Czech Rep., I haven´t found a cheaper source yet. It is said that vintage is cheap abroad, but I do not want to travel somewhere only to go through shops, I would rather be a tourist and enjoy the history and art.

Pátou možností je naučit se šít. Ne každému však byla do vínku dána šikovnost a trpělivost. Někdo by třeba i měl zájem, ale prostě neví, kde začít. V tomto případě doporučuji nějaký kurz, pokud doma nemáte šicí stroj. Pokud jej máte, opatřete si knihu pro samouky, vezměte do ruky staré prostěradlo a hurá na věc! Naučíte-li se šít, otevře se Vám brána k nekonečným kombinacím, a z praktického hlediska může jít i o investici do sebe, člověk nikdy neví, kam ho osud zavane. Nevýhodou je pak relativní časová náročnost a kolikrát také tristní výběr látek.

The fifth possibility is to learn how to sew. Not everyone is talented and patient enough though. Some would like to learn it but do not know where to start. I would recommend a course if you don´t have a sewing machine at home. If you have a sewing machine, borrow or buy a book for self-learners and obtain some old sheets. If you learn how to sew you will have infinite options with your wardrobe and you will also invest in yourself, you never know… The drawback is a bad selection of fabrics and the time you will need for it.

Jakoukoliv možností z výše uvedených se budete řídit při tvorbě vlastního módního blogu, dbejte hlavně na to, abyste zůstaly sví. K čemu jsou nám blogy, které mají přinášet zajímavé a originální nápady, pokud budou všechny vypadat jako přes kopírák. To si rovnou můžeme otevřít nejnovější reklamní leták, co nám ráno přistál ve schránce.

Whichever option you are about to follow while creating your own fashion blog, always be yourself. The blogs were invented to bring interesting and original ideas, not to be homogenous and utilitarian. Because then we could all read the newest flyer we found in our mail today in the morning.

Comments

  1. My option for an inexhaustible wardrobe is very simple, even beyond charity shops. I swap everything. It's not so common outside of the UK but I swap online and go to several swap events a month. I only pay postage costs and entrance fees which brings it up to about £20 a month for almost unlimited shoes, clothes and accessories. If I get bored of something, I throw it back into the swapping pile and get something else. Completely ethical and guilt free

    ReplyDelete
    Replies
    1. This sounds amazing! I do not think that these swaps are held in my country, maybe among friends, because if this was a publicly accessible event the first person would take away all the clothes and put it all on ebay or similar site. Yop, sad, but true, it would have to be restricted somehow.

      Delete
  2. On top of these, I also steal my boyfriend's clothes (we're roughly the same size which makes it easier) and I try to wear some items in less predictable way - layering blouses over dresses (dress becomes a skirt) or dresses under skirts (vice versa effect) etc. The only downfall of this is that you will be wearing a lot of layers and it can end up looking a bit forced...

    ReplyDelete

Post a Comment

Thank you for your input, I will get back to you as soon as possible! :3