E-Bookish: On e-books and paper books

I have a lot of books, tangible paper ones and e-books. 
I always loved to flip through tangible books, I like to buy copies of those that I deem worthy of a place on my bookshelf. Yet in recent years I find myself reading mostly e-books on my reader. My newer reader (I already have it for about two years though) introduced me to a function that it can light up a bit, so I can even read when it is dark but I cannot turn the lights on, which is awesome and something I cannot do with a paper book, so I sometimes found myself reading multiple books (electronic and paper ones) at the same time, switching them as convenient. I can also check time just by looking at a corner of the e-book and the e-book is much smaller when travelling or commuting to work. I can also write and doodle in it using a stylus.
So many pros, yet I will always say that the tangible paper books have more charm to them. I have to admit that with some I started to take notes with a pencil on the borders, sometimes I even add cut-outs from magazines or printed pages connected to the topic. I think this started when I read a book borrowed from a library on a polarizing topic and saw someone else´s notes and opinions on it on the borders of the pages, making me almost witness a discussion with this anonymous reader and the author of the book.
The fun and convenience of e-reader ends when I start to expect the paper book to behave like the e-book - I am so used to it already that once I was reading a paper book and when I finished the page I "clicked" on it to flip the page. Then I realized my foolish behaviour, that I need to flip it myself with my fingers to get to the next page, oh well.

Mohu říct, že mám hodně knih, klasických papírových i elektronických.
Listovat papírovými knihami mě vždy fascinovalo a ráda si kupuji knihy, o kterých si myslím, že si zaslouží místo v mé knihovně. Přesto zjišťuji, že v posledních letech čtu převážně elektronické knihy v mém ebooku. Můj novější ebook (už ho mám asi dva roky) má funkci podsvícení stránky, takže mohu číst i ve tmě, když si nemohu rozsvítit, což bohuže jaksi nejde udělat s papírovou knihou. Pak jsem se často přistihla, že mám rozečteno více knih (elektronických a papírových) najednou, protože jsem si je střídala podle příležitosti. V dolním rohu mi také neustále ukazuje čas a je velmi skladný, takže se mi s ním dobře cestuje. Také si do něj mohu psát a kreslit stylusem.
Čtečka má tolika výhod a přesto vždycky řeknu, že papírová kniha pro mě má větší kouzlo. Dokonce se musím přiznat, že u některých jsem začala opoznámkovávat tužkou okraje, jindy do nich přidávám výtržky z časopisů nebo vytištěné stránky s texty týkající se tématu knihy. Začalo to asi tím, když jsem jednou četla knihu vypůjčenou z knihovny a někdo na jejích okrajích začal polemizovat s autorem, bylo to neskutečně vtipné být svědkem diskuse anonymního čtenáře s autorem.
Veškerá sranda se čtečkou však končí tehdy, když začnu očekávat od papírových knih, aby se chovaly stejně jako e-kniha - už jsem si na čtečku tak přivykla, že když občas čtu a chci otočit stránku, tak na stránku "kliknu", aby se načetla další, pak mi v hlavě sepne, že takto papírová kniha opravdu nefunguje.

Dark academia autumn outfit, thrifted vintage garments, czech blogger Georgiana Quaint
| grey wool & cashmere sweater: thrifted | skirt: thrifted |

Dark academia autumn outfit, thrifted vintage garments, czech blogger Georgiana Quaint

Dark academia autumn outfit, thrifted vintage garments, czech blogger Georgiana Quaint

Dark academia autumn outfit, thrifted vintage garments, czech blogger Georgiana Quaint

Comments