Forget the pre-Christmas stress, pamper yourself! 🎁🎄 BLOGmas: Day 11

The pre-Christmas season is a stressful time for many. Instead of relaxing a bit and enjoying the Christmas atmosphere, many of us get stressed because so many things need to be done - you need to buy the presents! you need to buy the food and beverages! you need to clean and tidy up everything at home! you need to bake the Christmas pastries! decorate everything! wrap the presents!... At the end of this marathon you lay in lethargy on a sofa watching TV without knowing what is on it.
In this moment you just need to stop. Make a cocoa for yourself and read a book or have a warm bubble bath and put on some facial. Then you can rethink it all - is this really the best time to go through every shelf at your home? Do you really need the fiftieth snowflake on your window? After all you will have to clean it up in spring so why should you make this harder for your future self (a pro tip from a lazy person ;) TLDR - If you feel like you are overwhelmed, decide which tasks really need to be done right now and concentrate on them. If you manage to squeeze in some extras then why not, but don´t stress yourself about them.

Předvánoční období se pro mnohé stává obdobím stresu. Místo toho, aby se lidé na chvíli zastavili a užili si trochu vánoční nálady a klidu, strhne se naopak šílenství - je třeba nakoupit dárky! je třeba nakoupit potraviny a pití! je třeba uklidit! napéct! všechno nazdobit! zabalit dárky!... Na konci tohoto maratonu už netečně ležíme na gauči před telkou a ani nevnímáme, co vlastně dávají.
V této chvíli je třeba se zastavit a uvařit si třebas kakao a začíst se do pěkné knihy nebo si napustit teplou vanu s voňavou pěnou do koupele a udělat si obličejovou masku. Pak se můžete zamyslet nad tím, jestli opravdu potřebujete přerovnat všechny poličky zrovna teď, v předvánočním období, kdy toho už tak máte dost. Také si můžete rozmyslet tu padesátou sněhovou vločku na okně, opravdu je jí zapotřebí? Navíc ji stejně budete muset na jaře drhnout dolů (je tip od lenocha, proč si přidělávat práci? ;). Zkrátka - pokud už je toho na vás dost, možná by stálo za to zamyslet se, které úkony jsou skutečně nezbytné a na ty se zaměřit. Pokud vám zbyde energie na zbytek, tak super, pokud ne, nestresujte se tím.

blogmas, georgiana quaint, pre-christmas stress, pamper yourself

Comments