How to upcycle old clothes


Slow fashion and sustainability are becoming to be the buzzword in the world of fashion. Millennials and Gen Z ask more than the previous generations about how their garments were made and going to second-hand shops is not a taboo anymore. How can you upcycle garments you already own or that you found at a second-hand store? Here are some ideas...
"Pomalá" móda a udržitelnost se stávají populárními termíny ve světě módy. Mileniálové a Generace Z se více než předešlé generace zajímají o to, jak vzniklo jejich oblečení, a chození do secondhandů již dávno není tabu. Jak si můžete vylepšit oblečení, které už doma máte, nebo které jste našli při poslední návštěvě secondhandu? Mám pro vás pár nápadů...

how to upcycle old clothes, upcycling ideas, simple upcycle ideas, georgiana quaint, sustainable fashion, jak vylepšit staré oblečení, jak ozdobit oblečení, co se starým oblečením



Add embellishments | Přidejte ozdoby
If the garment is perfectly fine but just needs some extra touch, you can use some embellishments to elevate its look. With various studs, buttons, beads, bias tapes, patches or lace appliques you can also mask a little hole or a stain that cannot be washed off.
Pokud je kousek oblečení v dobrém stavu a jen potřebuje menší zásah, můžete na něj přidat zajímavý prvek: cvočky, knoflíky, korálky, šikmý proužek, nášovku nebo krajkovou aplikaci. Tyto prvky vám též mohou pomoci zamaskovat malou dírku nebo skvrnu, která prostě nechce pustit.

Dye it | Nabarvěte jej
Have you found a gorgeous garment, but it is just not your colour? Check the materials used on the tag and think about dyeing it. Of course, you will only be able to dye lighter colours and not all materials can be successfully dyed.
Našli jste úžasný kousek, ale má špatnou barvu? Podívejte se na složení a zvažte, zda by jej šlo nabarvit. Samozřejmě, barvit můžete jen látky světlejších odstínů a ne každý materiál lze úspěšně nabarvit.

Use the fabric for a DIY project | Použijte látku na jiný kreativní projekt
If you are about to throw away some garment, think first, can you re-use it for some DIY project? A patchwork "canvas" bag can be a great idea!
Pokud už se chystáte nějaký oděv vyhodit, zvažte, jestli by jej šlo ještě použít na jiný kteativní projekt. Co takhle látková taška ušitá technikou patchwork? To zní jako super nápad!

Re-sew | Přešijte to
Once I have found a very nice jacket at a second-hand store, but it was too big (and lacked something that would make it a bit more extra). I still bought it and fitted it to my size. I also added different coloured buttons and a matching bias tape round the collar. I am wearing it till these days.
Jednou jsem v secondhandu našla pěkné sako, ale bylo na mě příliš velké (a také mu chybělo trochu šmrnc). I tak jsem jej koupila. Vypasovala jsem jej na svou postavu a přidala knoflíky v jiné barvě a na okraj límce jsem našila šikmý proužek ve stejné barvě. Nosím jej dodnes.

Are none of these tips useful for you? If the garment is still usable, pass it to charity container or try to sell it online.
Není pro vás žádný z těchto tipů užitečný? Pokud je oblečení stále v dobrém stavu, dejte jej do kontejneru pro charitu nebo jej zkuste prodat online.

Comments