The real you... real me, be real, BeReal: "Your friends for real".

"[R]ecent meme [...] saw social media users eagerly dividing their lives to fit certain parameters: there´s the "Facebook You," the "Instagram you," the "LinkedIn You," and the "Tinder You." And somewhere, outside of those defined boxes, lives the "real you.""*)

"Nedávný meme ukazoval životy uživatelů sociálních sítí v různých životních situacích dle sociální sítě: ukazoval "Facebookové já", "Instagramové já", "já na LinkedInu", "já na Tinderu". A kdesi mimo všechna tato zaškatulkovná "já", se nachází naše "skutečné já"."*)


The real you... real me, be real, BeReal: "Your friends for real".

BeReal: "Your friends for real", georgiana quaint, slave to social media, readiness drill

Mé skutečné já, skutečná já, buď skutečná, BeReal: "Tví přátelé ve skutečnosti."



I am infatuated with every new social media app and am curious about it. I am not exactly an early adopter, meaning that I´d immediately sign up and start using it. But I am eager to hear what it offers and how it works, I will read a few articles and watch youtube videos about it. I am obsessed with how the apps work, what algorithms they use, what is a copycat and what is new and different than what´s already on the market.

Jsem fascinovaná každou novou sociální sítí, která se objeví, a jsem na ni zvědavá. Neříkám, že bych ji hned instalovala a hned na ni přidávala obsah. Jsem však zvědavá na to, co nabízí, jak funguje. Přečtu si o ní několik článků, podívám se na několik youtube videí. Chci vědět jak se používá, jaký je algoritmus, zda jde o kopii něčeho existujícího nebo co nového a jinačího oproti starým známým sockám nabízí.


Once an social media becomes too mainstream people usually start hating it and kinda stop using it, they might still have an account there but are basically just a ghost (Facebook anyone?), but until a new app gains at least some popularity not many people will actually sign up (remember Vero? at one point it was everywhere, everyone was "leaving Insta for Vero" only to never hear of it again). The best is to create enough buzz and a notion of a "special club", however this cannot be overdone or else it will fall flat (does anyone still remember or use the "invite only" app Clubhouse?).

Jakmile se nějaká sociální síť stane příliš rozšířenou, mainstreamovou, lidé většinou otočí, přestane být v oblibě a jejich uživatelské účty se stanou duchy, co již žádný obsah netvoří (třeba Facebook). Dokud je však appka příliš nová a nerozšířená, lidé jí moc nevěří, dokavaď nezíská alespoň nějakou popularitu (pamatujete na Vero? V jednu chvíli všichni opouštěli Insta, aby přešli na Vero a od té doby je Vero v propadlišti dějin). Nejlepší strategií je vytvořit kolem nové socky haló, vytvořit zdání "exkluzivního klubu", kam se jen tak někdo nedostane, ale je třeba to nepřehnat, jinak se ta přehnaná exkluzivita vrátí jak bumerang (pamatuje si tu ještě někdo a používá Clubhouse, "pouze na pozvání"?).


So now all the buzz is about BeReal and how awesome, genuine and candid all of the photos are, because you get a notification and need to take and post a picture in a short amount of time, so you are unable to prepare and "fake" your photos. On the other hand, there are already tutorials on how to go around this or how to prepare when your readiness drill alarm goes off. And at this moment we are getting to my point why this app is not for me and will never be for me. 

V současnosti je asi největší haló kolem BeReal a o tom, jak skvělé, opravdové a přirozené všechny fotky na BeReal jsou, protože dostanete notifikaci a do určitého krátkého časového limitu se musíte vyfotit a uploadnout fotku, takže teoreticky nemáte dost času na to, abyste fotky nějak aranžovali. Na druhou stranu již existují návody jak toto obejít a při tomto držení pohotovosti se předem připravit na okamžik, kdy vám naskočí notifikace. V tuto chvíli se dostáváme k tomu, proč tahle appka není a nejspíše ani nikdy nebude pro mě.


When I was listening to podcasts about cults and one cult in particular, "readiness drills" were mentioned. The person would get an SMS at any time of the day and night, and they needed to be ready to immediately reply to their master, they needed to be "ready" at any time. And I cannot help myself but see similarities here. You need to be ready at any time to take and post a photo of yourself and your surroundings, becoming a slave to this app and reacting to it whenever it challenges you to do so, not on your own terms, but on the terms of some app. 

Když jsem poslouchala podcasty o kultech a zejména o jednom konkrétním kultu, bylo tam zmiňované jakési "držení neustálé pohotovosti". Podřízená osoba musela být neustále ve střehu a když kdykoliv během dne či noci přišla zpráva od jejich nadřízeného, museli se ozvat a potvrdit, že jsou stále ve střehu, mají stále pohotovost (= stálou spánkovou deprivaci a nervozitu). A já si nemohu pomoci, ale vidím tu podobnost. V podstatě držíte pohotovost a musíte být připraveni se a své okolí kdykoliv a kdekoliv vyfotit a poslat, stáváte se otrokem aplikace a reagujete na její povel kdykoliv se jí zamane.


The treat you are supposed to get is a peek into other people´s uncensored lives. I cannot see the appeal of this - exchanging my own autonomy and independence, introducing another stress factor into my life for what? The opportunity to see what random stuff my friends and acquintances are just doing? I find IG stories or Snapchat better fit for this because then at least they can share something meaningful, something they find interesting or are proud of as they are not forced to share whatever right now this minute and on this place. I bet a real one on one talk would be much more interesting and engaging than some random pics without context. And I am not even addressing the whole security issue here if you post online where you are right now.

Odměnou vám má být jakýsi necenzurovaný vhled do života lidí ve vašem okolí. Opravdu v tomhle nevidím nic lákavého - vyměnit svou nezávislost za střípky ze života mých přátel a známých? Myslím, že na tohle jsou mnohem zajímavější Insta stories nebo Snapchat, protože zde lze sdílet alespoň něco pěkného, zajímavého, něco, na co je člověk hrdý, protože nikdo není "nucen" cosi nafotit a nasdílet okamžitě, ihned, teď a tady. Skutečné osobní setkání a pokec je jistě mnohem zajímavější a nabídne lepší vhled do života ostatních lidí než jakási nucená fotka bez kontextu. A to ani nezmiňuji problematiku bezpečnosti, pokud publikujete, kde právě teď jste.


__________

*) Gabrielle Bluestone: Hype: How Scammers, Grifters, and Con Artists Are Taking Over the Internet―and Why We're Following (2021)


Comments