Vogue Czechoslovakia & its first issue´s covers (September 2018)

A lot of words were written already about the first issue of Vogue Czechoslovakia. Many fans also took pictures with it, although they are very similar to each other (flatlay or a pose while reading the magazine). I was amused the most by the parody of the first Vogue CS cover that  basically criticizes Vogue. The first cover is inspired by Olga Havlová, the first first lady after the velvet revolution and the works of her husband, the first president after 1989, Václav Havel. Vogue CS is playing with a very dignified legacy.
O prvním vydání Vogue Czechoslovakia již bylo napsáno spoustu řádků. Mnozí se s ním na Instagramu i vyfotili, i když většina fotek vypadá jako přes kopírák (flatlay nebo pózují jak si Vogue čtou). Zatím nejvíce mě pobavila fotka, která vlastně Vogue kritizuje. Obálka prvního vydání je inspirovaná Olgou Havlovou, první první dámou po převratu, a tvorbou jejího manžela a našeho prvního prezidenta po r. 1989 Václava Havla. Jde tedy o velmi důstojný odkaz, se kterým si první Vogue CS hraje.


vogue czechoslovakia, vogue cs first issue, vogue cs cover, limited cover, first issue parody, ivana zemanová, vogue reflex, georgiana quaint

But we Czechs like to poke fun at everything so a perfect parody of the first Vogue cover appeared. Havel´s calligram was changed a bit and turned into the symbol of lady parts. (As far as I know this symbol is not international so I need to explain that a diamond shape with a line in the middle is deemed as a vulgar symbol of lady parts in Czechia and Slovakia.) The  model in this case "is" the current first lady Ivana Zemanová. The calligram on her back basically says that both the model (JÁ = me), in this case the first lady, and the consumer of this photo/magazine (TY = you) are lady parts. As far as I know this parody was created by the magazine Reflex and TMBK. The author might be protesting against the consumerism that Vogue basically supports on its pages or against the current political situation, or not. But the execution of this! Always when I see this parody I have to smile a bit. I hope that the editorial team of Vogue took this ok.
My Češi si však rádi děláme srandu z všeličeho, a tak se objevila i dokonalá parodie, kdy byl Havlův kaligram trochu pozměněn a vzniklo dámské přirození, jako modelka v tomto případě posloužila současná česká první dáma Ivana Zemanová. Z provedení této parodie vyplývá, že dámské přirození je jak modelka (JÁ), zde konkrétně současná první dáma, tak i dívající se konzument (TY). Zdá se, že tento kousek mají na triku časopis Reflex a TMBK. Možná tím autor protestuje proti konzumu, který nám Vogue na svých stránkách podsouvá, či kritizuje současnou politickou situaci, anebo také ne. Ale ten nápad i provedení! Musím se vždy pousmát, když tu parodii vidím. Snad to berou i v redakci Vogue sportovně.




This is the original cover of the first issue of Vogue Czechoslovakia:
Toto je originál obálky prvního vydání československé Vogue:




The day the first issue of Vogue got to the stalls I was abroad (you can read my travelogue from Holland here) so I asked my boyfriend to buy me the magazine. I recommended one stall that has a wide range of magazines and that might sell Vogue too. Thanks to this I was able to enjoy the magazine on the day of my arrival. When my boyfriend went there to buy Vogue he said it is for his girlfriend. He says that the shop assistant looked doubtful and probably did not trust his story that he is buying the magazine for "his girlfriend" as if he was not the first man that day who was buying Vogue. Well this funny story aside, I was forethoughtful because from the angry comments I read it looked like it was a problem to buy the first issue of Vogue. It might be a problem of the distribution or maybe it sold out fast. I bet the sales will now get lower because almost everyone who is into fashion wanted to have the first issue. It is a big achievement after all. The legend came to Czechia and Slovakia.
V době, kdy mělo první vydávní Vogue vyjít, jsem zrovna byla v zahraničí (do mých postřehů z Holandska se můžete začíst v tomto článku), a tak jsem pověřila svého přítele, aby mi jej koupil. Dala jsem mu tip na dobře zásobenou trafiku, která by jej podle mě mohla dostat, a tak jsem hned po příjezdu, když jsem se trochu vzpamatovala, mohla začít listovat stránkami tohoto tlustého časopisu (který se prý málem nevešel do tašky vedle notebooku). Pojí se k tomu úsměvná historka - přítel řekl paní trafikantce, že by chtěl pro přítelkyni Vogue, a ta se tvářila, jakoby nebyl první chlap, co jde dneska koupit Vogue "pro přítelkyni". Každopádně jsem asi s tímhle zaúkolováním udělala dobře, protože dle nespokojených komentářů se prý těžko shánělo. Těžko říct, zda byl problém v distribuci nebo se opravdu rychle vyprodalo. Je mi jasné, že odteď už prodeje půjdou postupně dolů. První číslo chtěl mít skoro každý, kdo se o módu zajímá. Je to přecijen velká událost. Legenda se dostala do Čech a na Slovensko.


The cover of the first Vogue described above was available for wide public but then there was another limited one. The magazine with limited edition cover was sold at the exhibition about the first issue of Vogue CS at UPM. It has a retro vibe too but this time there is no hidden symbolism. Model Kamila Filipčíková who is not playing another character in this case is posing with an Hermés scarf on this cover. I would have thought of this year´s 100 years of the republic and the look of the main cover and created a limited edition cover with Charlotte Garrigue-Masaryková, the first first lady of Czechoslovakia. But I guess it would be too much politics for one issue of a fashion magazine and also the content would have to be somehow tied to this cover (as in Olga Havlová´s case who has a fotostory).
Obálka se zády byla dostupná širokým masám, ale vznikla ještě jedna limitovaná edice, která vypadá takto. Ta byla v prodeji na doprovodné výstavě o prvním vydáví Vogue CS v UPM. Má také retro nádech, avšak v tomto případě již nbyla tak hezky symbolicky zpracovaná. Je na ní modelka Kamila Filipčíková, která zde nikoho nesymbolizuje, je sama za sebe, a pózuje s šátkem Hermés. Zde by mě napadlo, už knůli tomu letošnímu stému výročí republiky a vizuálu hlavní obálky, udělat třebas limitovanou obálku s úplně první československou první dámou Charlotte Garrigue-Masarykovou, ale chápu, že už by té politiky v módním časopisu bylo na někoho moc a musel by se trochu přizpůsobit i obsah (jako u Olgy Havlové, o níž je fotostory), aby obálka nebyla jen výstřelem do tmy.


Comments