What does pink flamingo symbolize? (gay and lgbtq+ meanings & why)

Flamingos are rich in symbolism and are often associated with various positive attributes. Here are some of the oftentimes mentioned meanings:

  • Balance and Grace - Flamingos are known for their ability to stand on one leg for long periods of time, therefore it is no surprise that they became the ballerinas of the bird world. 

  • Beauty and Elegance - Their beautiful pink feathers and elegant posture and overall shape make them symbols of beauty and elegance, they are just so easy on the eyes.

  • Social Connections as these birds are highly social, often seen in large flocks, symbolizing the value of community, friendship and social bonds in general.

  • For some they are a symbol of joy and self-expression for their bold colour.

  • Flamingos can also symbolize love and romance, especially in the context of their mating dances and strong pair bonds (plus also the pink colour makes this connection kinda obvious).


Symbol plameňáka může nést hned několik významů a obecně je spojován s pozitivními atributy. Nejčastěji jsou zmiňovány následující:

  • Rovnováha a vznešenost - Plameňáci jsou známí tím, že postávají na jedné noze, a proto nikoho nepřekvapí, že jsou vnímáni jako takové baletky ptačí říše.

  • Krása a elegance - Jejich krásná růžová pera a elegantní tvar těla z nich dělá symbol elegance a krásy, je na ně radost pohledět.

  • Mohou být i symbolem socializace, přátelství a vztahů, protože žijí ve velkých komunitách.

  • Pro jiné jsou symbolem radosti a sebevyjádření se, protože sami mají velmi výraznou barvu.

  • Často jsou používáni jako symbol lásky a romantického vztahu, a to kvůli jejich námluvným tancům a silnému poutu párů (a navíc jejich růžová barva si o toto spojení celkem i říká).


is pink flamingo a gay symbol, flamingo lgbtq meaning, flamingo symbolism, pink flamingos movie, trash trilogy john waters, georgiana quaint, queer

Allegories / Alegorie

Authors and artists use animals to create allegories and metaphors, which helps them to provide more layers of meaning. Animals in art help to evoke emotions, insinuate some hidden truth (the Renaissance period especially uses animals in paintings to represent virtues, vices, etc.) and connect viewers to the natural world. In contemporary art and literature, animal symbolism continues to evolve, reflecting current societal values and issues. Animals can be used to address topics like environmental conservation, identity, and social justice. These symbols enrich the narrative and visual experience, allowing for a deeper connection and understanding of the human condition. For me personally this is a throwback to my childhood filled with books of fables where various animals were allegories to human character traits and they usually ended with some moral.

Autoři a umělci používají zvířata k vyjádření alegorií a metafor, která jim pomáhají vytvořit vícero významů. Zvířata v umění pomáhají vyvolat emoce či poukázat na skryté pravdy (éra renesance hojně využívala zvířata k reprezentaci ctností, neřestí apod.) a zároveň propojit pozorovatele s přírodou. V současném umění a literatuře se symboly zvířat dále rozvíjejí podle aktuálního dění a proměn hodnot společnosti. Alegorie zvířat může být použita k oslovení témat jako ochrana životního prostředí, identity, sociální spravedlnosti. Všechny tyto symbolické významy obohacují předkládané příběhy a vizuály tím, že nabízí další rovinu významů k porozumění lidské podstaty. Mě osobně toto vrací do dětství, které jsem trávila s knihami bajek, které nabízejí zvířecí alegorie k lidským vlastnostem a charakteru a obvykle jsou zakončeny nějakým ponaučením.


Does flamingo have gay & LGBTQ+ connotations? / Mají plameňáci gay & LGBTQ+ konotaci?

Yes, the pink flamingo has become a symbol within the LGBTQ+ community, particularly associated with gay culture. This association largely originates from the 1972 film “Pink Flamingos” by John Waters that featured a drag queen character and became a cult classic. The film’s campy and bold nature resonated with the LGBTQ+ community, and the pink flamingo became a symbol of flamboyance and self-expression.

Ano, růžoví plameňáci se skutečně stali i symbolem LGBTQ+ komunity a jsou asociovaní zejména s gay komunitou. Toto spojení vzniklo kvůli filmu “Pink Flamingos” (1972) Johna Waterse, jehož hlavní postavou je drag queen, a stal se kultovní klasikou. Bezostyšnost příběhu rezonovala s LGBTQ+ komunitou a růžový plameňák se stal symbolem extravagance a sebevyjádření.


“Pink Flamingos” is a 1972 American black comedy film that is bordering on grotesque and bizarre with shocking (to some) scenes. It’s part of what Waters labeled as the “Trash Trilogy” which also includes “Female Trouble” (1974) and “Desperate Living” (1977). Despite being banned in several countries, “Pink Flamingos” became a cult classic and has received a warm reception from film critics over the years. In 2021, it was selected for preservation in the United States National Film Registry by the Library of Congress for being "culturally, historically, or aesthetically significant".

Film “Pink Flamingos” (1972) je americká černá komedie, která hraničí na pomezí grotesky a bizáru s (pro některé) šokujícími scénami. Režisér John Waters řadí tento film do své “Trash Trilogy”, kam patří ještě dva další filmy “Female Troubles” (1974) a “Desperate Living” (1977). Ačkoliv byl film zakázaný v několika zemích, stal se kultovní klasikou a během let si získal vřelé přijetí od filmových kritiků. V roce 2021 byl film vybrán k zachování the United States National Film Registry by the Library of Congress, protože je “kulturně, historicky či esteticky významný”.


After the movie´s initial shock value was overcome it has been a significant work for the  underground and independent cinema, inspiring filmmakers and artists who embrace its bold, unapologetic approach to storytelling and selection of depicted themes.

Po překonání prvotního šoku se z filmu stalo důležité dílo pro undergroundová a nezávislá kina a inspiruje tvůrce filmů a umělce svou extravagantností a nepřišlápnutým stylem vyprávění o vybraných tématech.

Comments