Going to Karlovy Vary film fest? Here´s my guide 🎬

In 2019 it will be the eleventh time I am going to the film festival in Karlovy Vary (I know, this is quite unbelievable!). After so many visits I have already created a packing routine for this event and got quite familiar with the city centre. If you are planning to visit KVIFF but are not sure where to start, here are some tips:
V roce 2019 se chystám na filmový festival v Karlových Varech již po jedenácté (také tomu číslu nemohu uvěřit!) Po tolika návštěvách už mám celkem zmáknuté balení a s centrem města jsem celkem obeznámena. Pokud se na MFFKV také chystáte, ale nevíte kde začít, mám tu pro vás pár tipů:


filmový festival karlovy vary, tipy festivalové, georgiana quaint, kviff tipy, mffkv tipy, co ve varech?, festival pass, karlovy vary


Go through the programme in advance and tick movies you want to see. This will make hunting for tickets much easier and will lower the probability that you will see a really weird movie or be forced to leave the cinema before the end of the 💩 movie. I personally consider it a good day when we see three movies (minimum). Our record is six movies in one day, but that was quite strenuous - you basically need to start at 9 AM (which is the time when the first projections of the day start) and finish after midnight (after the midnight screening). For the last few years we are sleeping or in the process of getting up at 9 AM, because we try to go to as many midnight screenings as possible (because that is when crazy horror movies are screened, and the atmosphere is great) and we lack sleep. I guess that on average we manage to see four movies a day, which depends on the tickets - if we got them or if we need to queue it up. Queuing of course takes more time.
Program filmů si předem projděte a zaznačte si ty, na které byste se chtěli dostat. Tohle vám dost zjednoduší lov lístků a zároveň snížíte pravděpodobnost, že půjdete na nějaký dost divný film nebo že dokonce opustíte předčasně projekci 💩 filmu. Osobně považuji za úspěch, když za den navštívíme (aspoň) tři filmy. Náš rekord bylo šest filmů za den, ale bylo to celkem náročné - v podstatě to znamená jít v 9 ráno na první projekci a skončit půlnoční projekcí. Posledních pár let, ale kolem 9 ráno ještě spíme nebo vstáváme, protože se snažíme chodit na co nejvíce půlnočních projekcí (jelikož to bývají střelené horory a atmosféra bývá skvělá) a pak jsme nedospalí. Myslím, že v průměru zhlédneme čtyři filmy denně, což také záleží na tom, zda máme lístky nebo musíme stát ve frontě před sálem. Čekání ve frontě samozřejmě zabere více času.

I would recommend to have a handbag that can accommodate an A4 format. I usually grab a copy of the Festival Daily and carry it around for the rest of the day. I used to try to have a smaller handbag with me, but I always had to pull out my canvas bag and carry it around... You will also want to have a little bottle with water with you and a little snack. It is also good to have a sweater with you, because it can be quite cold in the cinema or if you are staying outside till the evening and night. Last year I handmade a perfect KVIFF bag for me - the pattern is of a canvas bag, but it is made of faux leather and has a lining with a pocket.
Doporučuji mít s sebou tašku, do které se vleze formát A4. Obvykle si vezmu Festivalový deník a pak ho hodím do tašky, kterou s sebou nosím. Dříve jsem se snažila nosit menší kabelku, ale nakonec jsem z ní pokaždé musela vytáhnout plátěnou tašku a nosit v ní další věci... Také se vám bude hodit menší láhev s vodou a svačinka. Je též dobré s sebou mít svetřík, protože je v sále občas chladno nebo pokud plánujete být venku až do noci. Vloni už jsem si ušila pro mě perfektní kabelu do Varů - v podstatě kopíruje střih plátěné tašky, ale je vyrobena z koženky a má podšívku s kapsou. Pár jich mám vystavených na Fleru, máte-li zájem :)

If you plan to wait in queues for the movies, it is good to have a book (or e-book full of books) with you. Sure, you can socialize in the queue and talk with others, but not everyone is extroverted ;) Some people even bring a blanket to sit more comfortably in the queue, but I would be annoyed to carry it around the whole day.
Pokud si plánujete některé filmy vystát ve frontě, je dobré si přibalit knihu (nebo rovnou celou čtečku). Ano, můžete se také dát do řeči s lidmi kolem, ale ne vždy se to hodí ;) Někteří návštěvníci si dokonce do fronty berou i deku na komfortnější sezení ve frontě, ale mě by asi štvalo ji celý den s sebou tahat.


filmový festival karlovy vary, tipy festivalové, georgiana quaint, kviff tipy, mffkv tipy, co ve varech?, festival pass, karlovy vary

The weather in Karlovy Vary at the beginning of July is kinda from extreme to extreme. It is not unusual to have very high temperatures (35 dgr. C) on one day and a gloomy rainy day the next day. So, be sure to pack a sunscreen (and use it!), swimsuit and an umbrella too. And you should be able to layer your outfits, so pack similar colours that can be easily combined :)
Počasí ve Varech je na začátku července tak trochu od extrému do extrému. Není neobvyklé, že jeden den jsou 35 stupňová horka a druhý den je zataženo a deštivo. Takže si přibalte opalovací krém (a používejte ho!), plavky a také deštník. Také si sbalte oblečení, které se dá vrstvit, takže si vyberte ladící barvy, které půjdou dobře kombinovat.

This is a very practical advice: have some paper tissues with you, because sometimes toilet paper is missing at WC...
Mám také jednu ryze praktickou radu: mějte u sebe papírové kapesníčky, protože občas na toaletách chybí toaleťák...

It is also nice to have a corkscrew or a bottle opener if you intend to buy a bottle of wine/beer at supermarket and sometimes even your own fork or spoon, because the plastic ones you get at stalls are fragile.
Je také fajn mít vlastní otvírák, pokud si plánujete koupit lahev vína/piva v supermarketu a občas se hodí i vidlička nebo lžíce, protože ty plastové ze stánku za moc nestojí.

Fancy some foodie tips? Then be sure to check out:
Bagel Lounge (T. G. Masaryka 45)
Creperie Dobrotky (Zeyerova 2)

Pokud stojíte o nějaké foodie rady, tak nemiňte:
Bagel Lounge (T. G. Masaryka 45)
Palačinkárna Dobrotky (Zeyerova 2)


filmový festival karlovy vary, tipy festivalové, georgiana quaint, kviff tipy, mffkv tipy, co ve varech?, festival pass, karlovy vary


Unfortunately this year (2019) club Aeroport will not be at KVIFF.
Bohužel v letošním roce (2019) nebude na MFFKV klub Aeroport.


Check out my other posts about the Karlovy Vary International Film festival:
Mrkněte na mé další články o Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech:

filmový festival karlovy vary, tipy festivalové, georgiana quaint, kviff tipy, mffkv tipy, co ve varech?, festival pass, karlovy vary



Comments